ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ МУЗИЧНО-СТИЛЬОВИХ УЯВЛЕНЬ ПІДЛІТКІВ У КОЛЕКТИВНОМУ МУЗИКУВАННІ - Рябова, О. В. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2018)
У статті висвітлюються педагогічні умови формування музично-стильових уявлень підлітків у процесі занять в оркестровому класі. Автор визначає три педагогічні умови, котрі підвищують ефективність формування всіх компонентів структури музично-стильових уявлень учнів підліткового віку – учасників камерного оркестру. Першою умовою, котра спрямовує колективну музичну діяльність на ефективне формування музично-стильових уявлень підлітків, є створення мотиваційно-стимулюючого середовища навчального процесу задля усвідомлення значущості стилевідповідного виконання музичних творів. Другою умовою, яка оптимізує формування музично-стильових уявлень, є забезпечення творчої взаємодії між учасниками колективу – викладачами та учнями підліткового віку в процесі опанування стилевідповідним виконанням музики. Третьою педагогічною умовою, що забезпечує ефективність формування музично-стильових уявлень підлітків у колективному музикуванні, є комплексне застосування варіативних форм навчальної діяльності.