ПЕДАГОГІЧНА СИСТЕМА ФОРМУВАННЯ ПРОДУКТИВНОГО ПЕДАГОГІЧНОГО МИСЛЕННЯ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ - Гуменюк, С. В. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2019)
У статті здійснено розробку й обґрунтування педагогічної системи формування продуктивного педагогічного мислення майбутніх учителів фізичної культури. З’ясовано, що педагогічна система виступає єдиним комплексом взаємопов’язаних структурних компонентів, що гармонійно взаємодіють між собою, утворюючи цілісну єдність. Визначено структурні компоненти: цільовий, теоретико-методологічний, мотиваційний, організаційно-змістовий, процесуально-діяльнісний, діагностичний, результативний та педагогічні умови реалізації. Педагогічна система виступає інтегративним утворення, яке має властивості систем відкритого типу й пов’язує системні (внутрішні) і синергетичні (зовнішні) зв’язки взаємодії. Серед них слід відзначити наявність мети, цілісність, цілеспрямованість, динамічність, керованість, організованість, самоорганізованість, гнучкість, принциповість, мобільність, інтенсивність, альтернативність тощо.