ФОРМУВАННЯ "НОВОЇ ІСТОРИЧНОЇ СПІЛЬНОТИ" - РАДЯНСЬКИЙ НАРОД, ЯК ПОЧАТОК ІДЕОЛОГІЧНОГО ТИСКУ КРЕМЛЯ НА НАЦІОНАЛЬНУ СИСТЕМУ ОСВІТИ УКРАЇНИ У 60-80-ТІ РОКІВ ХХ СТОЛІТТЯ - Мартіросян, О. І.; Порошина, В. Д.; Вибрич, Н. М. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2019)
На основі використаних історичних, педагогічних, соціологічних джерел автори статті акцентують, що у 1960-ті – 80-ті роки ХХ ст. посилюється ідеологічний тиск Кремля на суспільно-культурне життя і систему освіти України. Нехтувалось вивчення національної мови в цей радянський період, посилювався ідеологічний тиск на навчально-виховний процес в школах і технікумах. Декларативність освіти і відчуженість школи від запитів особистості і життя призводили до застійності і усередненності навчання. Роль авангарду в захисті і в розвитку української мови, літератури, педагогіки, вокальної творчості, кіномистецтва, відіграла українська інтелігенція разом зі спілкою письменників України, науковцями, освітянами. В галузі освіти і виховання було взято курс на її гуманізацію, інновацію, засвоєння учнями і студентами загальнолюдських цінностей; продовжувала зростати кількість науковців.