БАЛЕТМЕЙСТЕРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ВАХТАНГА ВРОСЬКОГО У КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНОГО БАЛЕТНОГО МИСТЕЦТВА ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХХ СТОЛІТТЯ - Савченко, Р. В. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2019)
Статтю присвячено балетмейстерській роботі відомого українського хореографа другої половини ХХ століття Вахтанга Вронського (1905–1988). У публікації висвітлено основні етапи його творчої діяльності на львівській та київській балетних сценах, визначено роль постановника у створенні нової високохудожньої балетної естетики, в основу якої було покладено дієвий танець. Встановлено, що у танцювально-пантомімічному рішенні вистав В. Вронського виявилися прагнення хореографа до поглиблення реалізму балетної вистави, своєрідного синтезу художніх здобутків усіх попередніх десятиліть розвитку вітчизняного балетного театру. Він активно працював над втіленням партитур вітчизняних композиторів, по-своєму інтерпретував їх, шукав власні оригінальні версії спектаклів. Йому вдалося затвердити на українській балетній сцені складний жанр хореографічної поеми.