ЛІНГВОМЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ВЖИВАННЯ ПОНЯТЬ У НОМІНАТИВНОМУ ПОЛІ (НА ПРИКЛАДІ ПОНЯТТЯ БАГАТСТВО) - Божок, О. С.; Сурмач, О. Я. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2019)
Статтю присвячено аналізові номінативного поля концепту багатство в українській мові, виявленню та опису мовних засобів, які його характеризують. Основне завдання когнітивної лінгвістики – моделювання концепту як мисленнєвої одиниці за даними мови, реконструкція когнітивної свідомості, дослідження макроструктури концепту, яка складається з образної, інформаційної та інтерпретаційної частин. Інформаційний зміст багатьох концептів близький до змісту словникової дефініції ключового слова концепту. Саме тому актуальне дослідження номінативного поля концепту. На матеріалі україномовних лексикографічних джерел також було проаналізовано синонімічний ряд із різними номінаціями на позначення багатства, який є показником семантико-когнітивної розгалуженості концепту.