ПРОФЕСІЙНО-ОСОБИСТІСНИЙ САМОРОЗВИТОК УЧИТЕЛЯ ЯК НАЛЕЖНЕ І НЕОБХІДНЕ У ВИКОНАННІ ПРОФЕСІЙНОГО ОБОВ’ЯЗКУ - Борисов, В. В.; Борисова, С. В.; Вихор, В. Г. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2019)
У статті висвітлюється проблема належного і необхідного у виконанні професійного обов’язку вчителя. Для успішної професійної педагогічної діяльності сучасний вчитель має підтримувати належний рівень довіри і реагувати на зовнішні виклики. Готовність учителя до оперативного реагування на виклики сучасності може здатний забезпечити професійно-особистісний саморозвиток учителя. Висвітлюється необхідність професійно-особистісного саморозвитку вчителя і доцільність його усвідомлення особистістю, яка має певну відповідальність за наслідки професійної діяльності. Значний вплив на професійний обов’язок справляє обов’язок суспільний, який є уніфікованим і універсальним щодо будь-якої діяльності. Зміст професійного обов’язку не є сталою величиною, він може постійно змінюватися. Причини цього явища криються у вимогливості особи до самої себе, соціальному статусі, характері суспільних відносин.