ЗНАЧЕННЯ МУЗИЧНОЇ ТВОРЧОСТІ ДЖЕЙМСА БРАУНА ДЛЯ РОЗВИТКУ ВУЛИЧНОЇ ТАНЦЮВАЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ (1960–1970-ті роки) - Журавльова, А. В. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2019)
У статі з’ясовано роль музичної творчості американського співака, композитора та шоу-мена Джеймса Брауна (1933–2006) для розвитку вуличної танцювальної культури другої половини ХХ століття. У публікації проаналізовано історіографію проблеми; розглянуто етапи розвитку брейкінгу у 1960-х роках; в хронологічному порядку висвітлено творчий шлях Д. Брауна; визначено пікові події у музичній кар’єрі співака, які вплинули на становлення стилів “хіп-хоп” та “фанк” в 1970-х роках. У науковій розвідці наголошено, що після появи нової стилістики брейкінгу на концертах Д. Брауна, на початку 1970-х років було укорінено терміни: “брейк-данс”, “b-boy”, “b-girl”; упорядковано технічну “абетку” брейкінгу, вуличних виконавців об’єднано у молодіжні колективи.