СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ НАВЧАННЯ З ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ - Макаренко, А. М.; Долгий, М. Л.; Стрюк, М. П.; Дрозденко, Н. В. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2019)
У статті на прикладах наведено алгоритм навчання рятувальників командній роботі при наданні домедичної допомоги. Визначальним якості проведеного навчання є підсумковий залік, який проходить у формі виконання рятувальниками ситуаційних задач. Залік проводять викладач-лектор та два викладачі-інструктори. Після вступного слова викладача-лектора рятувальників (8-10 осіб) поділяють на 3 групи, кожна з яких одержує завдання (білет) з трьох складових: серцево-легенева реанімація (СЛР), травми різного походження, інші ушкодження. Коли всі завдання виконані, викладач-лектор підбиває підсумки: звертає увагу на припущені помилки, на правильність і швидкість прийняття рішень, і робить висновок – чи змогли рятувальники підтримати життя умовного постраждалого до прибуття екстреної медичної допомоги. Акцентується увага на подальшій розробці відповідних методичних матеріалів для їх застосування у навчальних закладах системи Державної служби з надзвичайних ситуацій.