ВПЛИВ МУЗИКИ НА ДУХОВНИЙ РОЗВИТОК ОСОБИСТОСТІ - Мельниченко, О. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2019)
Задача формування духовної культури молодого покоління є особливо актуальною на сучасному етапі розвитку суспільства. Важливий аспект духовної культури – музичне мистецтво. У статті розглядається проблема впливу музики на духовний розвиток особистості. Автор розглядає такі поняття, як “духовність” та “духовний розвиток”. Здійснено теоретичний аналіз напрацювань відомих науковців. Музика як один із видів мистецтва надає величезні можливості для розвитку творчості людини, формування її світогляду, особистості та моральних якостей. Також музика є засобом пізнання навколишнього світу та засобом формування особистості. Музика сприяє вираженню і передачі емоцій, почуттів, думок і настрою людей, вона є особливим засобом спілкування, допомагає формуванню світогляду особистості, самовираженню та самопізнанню.