СЦЕНІЧНА ТВОРЧІСТЬ ІРИНИ ЗАДАЯННОЇ ЯК ВАЖЛИВА СКЛАДОВА ДІЯЛЬНОСТІ БАЛЕТНОЇ ТРУПИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ОПЕРИ УКРАЇНИ (1980–2000) - Поклад, В. П. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2019)
У статті проаналізовано творчий доробок відомої української балерини, солістки Національної опери України – Ірини Задаянної (1962–2005). В публікації висвітлено історіографію проблеми; розглянуто творчу біографію танцівниці; співпрацю з відомими балетмейстерами-постановниками; визначено художні особливості окремих танцювальних партій, створених артисткою у виставах українських та зарубіжних балетмейстерів. У науковій розвідці доведено, що І. Задаянна стала справжньою окрасою вітчизняної балетної сцени останньої чверті ХХ століття, збагативши її репертуар драматично окресленими танцювальними образами й високим виконавським мистецтвом. Вона увійшла в історію українського балету як артистка із широким стильовим діапазоном та яскравим драматичним хистом.