ОБҐРУНТУВАННЯ ПОНЯТТЯ “ТЬЮТОР” У ОСВІТНЬО-ДОСЛІДНИЦЬКОМУ ПРОСТОРІ - Степаненко, О. О. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2019)
У статті здійснено аналіз наукових праць присвячених становленню та розвитку тьюторської системи освіти у Великобританії. Розкрито сутність поняття тьютор та охарактеризовано його різновиди. Розглянуто поняття тьюторства як незалежного навчання, що здійснюється під керівництвом і за допомогою тьюторіалів і занять у маленьких групах, що спрямовані на потреби кожного студента і розвиток його її здібностей критично мислити, ідентифікувати і оцінювати відповідні джерела Описані поняття “ментор”, “фасилітатор” як різновиди індивідуального супроводу у вищій школі Великобританії. Висвітлені основні напрями роботи тьютора відповідно до його ролі, як організатора, консультанта, наставника. Проаналізовано академічне та студентське тьюторство як окремі види діяльності у британській вищій школі.