ВПЛИВ ЦИФРОВИХ ОСВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ НА СУЧАСНИЙ СТАН ВИЩОЇ ОСВІТИ - Гільтай, Л. С. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2021)
У статті розглядаються питання впливу цифрових освітніх технологій на сучасний стан вищої освіти. Проаналізований досвід вітчизняних і зарубіжних дослідників щодо вивчення впливу цифрових освітніх технологій на якість освітнього процесу. В статті наголошується, що Стратегія розвитку національної системи освіти формується адекватно сучасним інтеграційним і глобалізаційним процесам, вона передбачає стійкий рух і розвиток України в першій чверті XXI століття, інтеграцію національної системи освіти в європейський та світовий освітній простір. Від системи освіти вимагається підготовка висококваліфікованих фахівців. Багато країн зараз розглядають освоєння інформаційних і комунікаційних технологій як ключовий елемент базової освіти. Стрімкий розвиток ІКТ та їх проникнення в усі сфери життя суспільства вимагає не просто підвищення рівня комп’ютерної грамотності випускників ЗВО, а формування інформаційно-комунікаційної компетентності (ІКК) студента, яка забезпечує рівноправну участь фахівця в глобальному інформаційному суспільстві і сприяє розширенню можливостей працевлаштування. Формування ІКК студентів ЗВО, особливо педагогічних спеціальностей, є в даний час однією з найбільш актуальних завдань в системі вищої професійної освіти. Це пов’язане в першу чергу з міжнародними процесами: зближенням української вищої освіти з європейською в рамках Болонського процесу, глобалізацією і інтернаціоналізацією культурного та інформаційного світового простору. Аналіз професійної освіти в Україні і європейських країнах говорить про те, що цифрові освітні технології є основними та провідними складовими підготовки майбутніх фахівців комп’ютерних технологій. В статті акцентується, що зміни в вищий освіті поряд з динамічною і часто невизначеною інформаційною екосистемою, в якій всі ми працюємо і живемо, вимагає нової уваги, щоб зосередитися на основоположних ідеях про цю екосистему. Істотні зміни, пов’язані з формуванням нового типу суспільного устрою – інформаційного суспільства, означають: орієнтацію на знання, цифрову форму представлення об’єктів, інноваційну природу і віртуалізацію виробництва, динамізм соціальних процесів, оцінку ефективності особистості як людини, що володіє інформаційно-комунікаційними технологіями.