(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2020)
У статті розглядаються способи перекладу англійських дієслів руху у новелах О’Генрі на українську мову та зроблено їх порівняльний аналіз. Матеріалом дослідження послугували: 1) O. Henry “Selected stories”; 2) Збірка новел О’Генрі “Останній листок”. Об’єктом дослідження є оригінал новел О’Генрі і тексти їх перекладу на українську мову. Теоретична значущість статті полягає в тому, що розглянуто способи перекладу дієслів руху та обґрунтовані їх переваги і недоліки. Ці аспекти збагачують і поглиблюють знання семантики в англійській та українській мовах, сприяють подальшій розробці теорії рівнів еквівалентності. Основні теоретичні положення, розглянуті у статті та практичні результати роботи можуть знайти застосування при підготовці усних чи письмових перекладачів, в практиці редакції перекладів, а також для викладання основ теорії та практики перекладу. Було проведено дослідження, що стосувалися семантики дієслів руху, їх класифікації та способів їх перекладу. Зроблено висновок, що англійські дієслова руху полісемантичні і здатні утворювати складні лексичні одиниці. Продемонстровано, що в українській мові нові значення дієслів руху виникають при префіксації. Часто структурні схеми речень у двох мовах різні і, відповідно, переклади значно відрізнялись. Доведено, що перекладацькі відповідності не можна знайти, співставляючи семантичні одиниці і не враховуючи контекст в процесі перекладу. Їх необхідно знайти із комунікативно-рівноцінних висловлювань, об’єднаних при перекладі. У статті представлені дієслова руху, які перекладаються за принципом функціональної, повної еквівалентності такими способами, як: лексико-семантичні заміни, вживання семантичних одиниць в переносному значенні, описовий спосіб. Серед лексико-семантичних замін, наведено приклади їх видів, такі як: конкретизація, генералізація і модуляція (змістовий розвиток) значення вихідної одиниці. Досліджено ряд невідповідностей між лексичним складом оригіналу і перекладу в зв’язку з їх національно-культурною специфікою.