(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2020)
Мета статті – проаналізувати нормативно-правове підґрунтя підготовки сучасного дошкільного педагога, що забезпечується низкою документів. Проаналізовано завдання органів управління системою дошкільної освіти (створення умов для здобуття та забезпечення розвитку дошкільної освіти; ліцензування освітньої діяльності; соціальний захист та захист прав учасників освітнього процесу; вимог базового компонента дошкільної освіти; організація науково-методичного забезпечення, впровадження новітніх педагогічних технологій; сприяння підготовці, підвищення кваліфікації та проведення атестації педагогічних кадрів). Виокремлено національну стратегію розвитку освіти України на період до 2021 року, де відмічено основні досягнення в Україні на початку ХХІ століття стосовно дошкільної освіти (запроваджено обов’язкову дошкільну освіту для дітей старшого дошкільного віку, затверджено нові державні стандарти для дошкільнят, припинено процес закриття дошкільних навчальних закладів і розширюється їх мережа), але разом з тим зазначено і основні проблеми розбудови національної системи освіти в ХХІ столітті та розроблено заходи щодо усунення таких проблем. На початку ХХІ століття в Україні було видано низку постанов КМ про дошкілля. Розроблено програму “Освіта і навчання 2010” (2002 р.), де навчання перестає бути процесом передавання знань, наголошується на важливості уміння вчитися і самостійного опанування знаннями. Новий підхід до навчання орієнтується на особистість, що навчається, і навчання протягом усього життя. Відповідно до закону України “Про дошкільну освіту” вимоги до рівня розвиненості, вихованості, навченості дітей дошкільного віку визначаються Базовим компонентом дошкільної освіти України (державним освітнім стандартом) і реалізуються програмами, рекомендованими чи схваленими МОН України; запроваджена обов’язкова дошкільна освіта дітей п’ятирічного віку; розроблено програму розвитку дітей старшого дошкільного віку “Впевнений старт”. На розвиток освіти в Україні впливають і міжнародні документи, зокрема – на підготовку дитини до життя в дусі миру, свободи, рівності і солідарності, а також на розвиток навчання упродовж усього життя (Lifelong Learning – LLL).