(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2020)
У статті здійснено огляд життєвого і творчого шляху видатного діяча вітчизняної освіти і науки ХХ ст., завідувача кафедри вищої математики НПУ імені М. П. Драгоманова, доктора фізико-математичних наук, професора Сергія Сергійовича Левіщенка (1944–1996). Його науково-педагогічна діяльність відіграла значну роль у вирішенні проблеми професійної підготовки студентів фізико-математичного факультету педагогічного закладу вищої освіти. Компетентність розглядається як комбінація знань, умінь та практичних навичок, способів мислення, професійних, світоглядних і громадянських якостей, морально-етичних цінностей, що визначає здатність особи успішно здійснювати подальшу навчальну та професійну діяльність. Професійна компетентність педагога розглядається як сукупність його особистісних якостей, загальної культури та кваліфікаційних знань, умінь та методичної майстерності. Авторами статті розкрито основні науково-методичні ідеї С. С. Левіщенка щодо формування професійних компетентностей майбутніх вчителів математики: гуманізм, демократизація, компетентність, педагогічна творчість, педагогічний саморозвиток та їх значення для розвитку сучасної математичної та педагогічної науки.