(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2020)
Освіта відіграє значну роль у розвитку сучасних суспільств, забезпечуючи прогрес. Значущим показником розвитку будь-якої держави є високий рівень освіти її громадян. Важко оцінити значення вищої освіти для гармонійного розвитку держави. У сьогоднішній час в Україні активно здійснюється реформування освітньої системи. Особливої значущості в цьому процесі набуває модернізація вищої школи. У статті розглядаються проблеми реформування вищої освіти України (2014–2019 рр.), аналізуються зміни, які відбулися у вищій освіті з прийняттям нової редакції Закону України “Про вищу освіту” (2014 р.). Актуальності набирає модернізація наукової та науково-технічної інфраструктури системи вищої освіти. Йде розширення академічної, організаційної, кадрової і фінансової автономії ЗВО, що передбачено Законом України “Про вищу освіту”. Удосконалюється структура системи вищої освіти. Розглянуто основні елементи організації освітнього процесу. Важливим для сьогодні є формування зрозумілої та відкритої для міжнародної спільноти системи вищої освіти України через її інтеграцію. Питання якості вищої освіти на сьогодні залишається критично актуальним, особливо в Україні. У 2015–2016 рр. внесено на розгляд Парламенту і опрацьовується проект Закону України “Про освіту”, підготовлено інші акти освітнього законодавства. Не менш серйозні зміни відбулися в механізмі розподілу стипендій. Стимулювання конкуренції у вищій освіті покликане підвищити її якість. Закцентовано на змінах, які відбулись у вищій освіті з прийняттям Закону України “Про вищу освіту”. Подальшого аналізу потребують проблеми змістового, навчально-методичного забезпечення вищої освіти України, її інтеграція в європейську та світову освіту.