(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2020)
Стаття має на меті зробити свій внесок в ефективне застосування засобів та технологій навчання іншомовної ділової комунікації, які мають сприяти забезпеченню якісної професійної іншомовної підготовки майбутніх фахівців економічної сфери. У статті здійснено аналіз ключових понять дослідження, розкрито й обґрунтовано зміст, форми, методи, засоби та технології навчання студентів ділової комунікації. Проаналізовано підходи до тлумачення поняття “комунікація”. Розкрито сутність комунікації як специфічного процесу взаємообміну інформацією між системами в живій і неживій природі і суспільстві та самовдосконалення особистості та її збагачення за рахунок інформації. З цією метою узагальнено вітчизняні та зарубіжні наукові джерела. Доведено, що успішному навчанню ділової комунікації в полікультурному середовищі сприяє застосування такої форми організації навчання, як спецкурс, який би враховував потреби майбутніх фахівців, і завдяки якому значно покращиться готовність студентів до ділової комунікації. Окреслено етапність розроблення та впровадження спецкурсу “Ділові комунікації” в навчальний процес студентів економічних спеціальностей класичного університету в рамках курсу “Англійська мова за професійним спрямуванням”. Експериментально перевірено ефективність розробленого спецкурсу шляхом вивчення й узагальнення педагогічного досвіду; спостереження за навчальною діяльністю студентів під час занять; тестування; комунікативних завдань; письмового опитування; методів математичної статистики та комп’ютерної обробки даних; педагогічного експерименту. Особлива увага акцентується на використанні інтерактивних форм, методів та інформаційних технологій навчання англійської мови під час вивчення вищезазначеного спецкурсу. Наведено результати емпіричного дослідження. Виявлено різницю в показниках на кінцевому етапі експериментального дослідження, яка вказує на позитивну динаміку щодо сформованості рівнів готовності студентів-економістів до ділової комунікації