(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2021)
У статті розглянуто можливості використання ІКТ у процесі дистанційного навчання майбутніх учителів музичного мистецтва. На сучасному етапі розвитку суспільства інформаційну компетентність визначено провідним вектором якості освіти майбутніх учителів музичного мистецтва. Встановлено, що комп’ютерна грамотність – підґрунтя професійної компетентності. Зазначено, що в умовах дистанційного навчання майбутніх учителів музичного мистецтва інформаційно-комунікаційні технології використовуються як: електронний дидактичний ресурс, мережеві технології освітнього призначення та технології створення освітнього середовища. Представлено аналіз змісту безкоштовних освітніх платформ та сервісів, (Рrometheus, Ed Era, WiseCow), на вміст необхідного освітнього концепту для вивчення музичних дисциплін. Встановлено, що на початку пандемії Covid-19 учасники освітнього процесу, маючи низький рівень комп’ютерної грамотності, намагалися знайти оптимальний спосіб, який дозволив здобувачам продовжити навчання в дистанційному режимі. З’ясовано, що дистанційне навчання майбутніх вчителів музичного мистецтва було налагоджено за допомогою освітніх сервісів Google class, Google forms, Viber, Zoom, Google Meat; платформ Zoom, Google Meat; соціальних мереж Facebook, Іnstagram, месенджерів Viber, Telegram та електронної пошти. Велике значення мала розробка викладачами кафедр електронних підручників та авторських дистанційних курсів “Історія мистецтв”, “Гра на музичних інструментах”, “Народознавство та фольклор України”, “Історія української музики”, “Історія української культури”, “Теорія музичної інтерпретації”, “Світова музична культура”, “Музична педагогіка та методика викладання фахових дисциплін”. Підкреслено, що дистанційне викладання музичних дисциплін має складності, пов’язані не тільки з особливостями Інтернет зв’язку, а й з необхідністю заміни живого художньо-творчого педагогічного спілкування на дистанційну взаємодію. Презентовано спеціальний курс “ІКТ за спеціальним спрямування”. Наведено приклади використання спеціальних програмних засобів для запису, перегляду та прослуховування нотного тексту, аранжування музичних творів, створення та поширення відео продуктів, тощо. Схарактеризовано спеціальні програми, навички роботи з якими дозволять майбутнім учителям музичного мистецтва по-новому використати текстову, звукову, графічну, відео інформацію, створити новий освітній мультимедійний контент.