(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2021)
Підготовка висококваліфікованих фахівців, необхідних для всіх сфер економічного і духовного життя країни, є одним з найбільш важливих механізмів розвитку сучасного суспільства, що вимагає модернізації освітніх систем. Останні розглядаються у взаємозв’язку з процесами і тенденціями розвитку світового освітнього простору, визначаючи можливості перенесення зарубіжних досягнень у вітчизняну практику. Процеси інтернаціоналізації, постійно змінні потреби економіки і ринку праці з урахуванням формування загальнокультурного, наукового, професійного потенціалу фахівця призвели до необхідності акцентувати соціальну політику держав світу на проведення реформ освіти, які набувають глобальний характер. Світові процеси, необхідність реорганізації системи вищої освіти відкрили можливості розвитку міжнародної співпраці і інтеграцію національної освіти в міжнародний освітній простір. Міжнародна співпраця в області вищої освіти в сучасному світі глобалізаційних процесів впроваджує в національні проекти зарубіжний досвід. Сучасна система вищої освіти, як процес і продукт, виходить за межі національної держави та етнічної культури, проєктує і відображає процеси, що відбуваються в плані економіки, стаючи елементом транснаціональних соціальних зв’язків, нового типу соціальної реальності, де наука говорить однією мовою, забезпечуючи мобільність молоді в формі обмінних програм і фрілансу.