(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2021)
У статті розглянуто особливості автентичних текстів та їх функції; проаналізовано технології роботи з автентичними навчальними матеріалами; аргументовано доцільність та необхідність використання автентичних матеріалів з метою формування іншомовної комунікативної компетенції на практичних заняттях з іноземної мови студентів філологічних спеціальностей. Варто зауважити, що існує велике різноманіття автентичних матеріалів, але ефективними для навчання можуть бути: художня література, іншомовна преса, радіо- та телепередачі, комп’ютерні програми та електронний обмін даними. Джерелом автентичних матеріалів в Україні можуть слугувати освітні й видавницькі організації, а також представники культурних місій англомовних країн, зокрема Британська Рада. Актуальність використання автентичних текстів на практичних заняттях з іноземної мови полягає у їх функціональності, а саме в орієнтації майбутніх вчителів на реальне застосування їх у роботі в школі вчителями англійської мови, адже тексти дають можливість долучитися до природного мовного середовища та успішно оволодіти іноземною мовою. Застосування автентичних матеріалів у процесі навчання іноземної мови – основа формування сприятливого підґрунтя для розвитку комунікативних умінь студентів, а також сприяє активізації їх інтересу до вивчення мови та зацікавленості на занятті. Це основний спосіб ознайомлення з цінностями та культурою країни мову якої вивчають, а також формує толерантне ставлення до інших культур, манери поведінки, впливає на широту мислення учня, його бачення світу та усвідомлення власного місця в ньому.