(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2021)
У статті аналізуються процес розгортання, динаміка змін та особливості використання системи військового зв’язку у 30-ти кілометровій зоні Чорнобильської АЕС у період з 26.04.86 р. до 05.12.86 р. Матеріал лежить в основі документів та наказів оперативної групи МО СРСР (в/ч 06407), статистичних даних, які представлялись щоденно від елементів зв’язку, та аналізі авторами записів у відділі зв’язку вказівок керівництва і результатів їх реалізації щодо оперативних змін у структурі зв’язку у межах 30-ти кілометрової зони, спеціальної зони (блоки ЧАЕС) і стосовно взаємодії із зовнішніми структурами поза 30-ти кілометровою зоною у зазначений період ліквідації аварії на ЧАЕС. Цілком очевидно, що поводитись з високоефективними, але небезпечними через свою фізичну сутність, техногенними системами необхідно з адекватною до них науковою та технічною повагою і повним розумінням можливих катастрофічних наслідків, виявляти гарантовані шляхи, як їх запобігти. Ні політичні, ні партійні, ні корпоративні, ні особисті інтереси та амбіції не повинні вносити зміни чи створювати ситуації, які можуть внести погіршення у структуру та роботу таких систем. Необхідні гарантії щодо цього повинні бути жорстко відображені в законодавстві та інструкціях, мати вищу степінь невідворотної відповідальності. Замовчування та перекручення фактів веде до погіршення стану виявлення, оцінки та прийняття ефективних рішень відносно техногенних, природних чи біологічних проблем, а також тих штучно створених проблем, які мають особливий негативний вплив на стан життя людей і стосуються суспільних відносин і взаємовідносин між державами, питань довіри та виконання прийнятих угод.