(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2021)
Вітчизняна школа духового виконавства спрямована на всебічний розвиток виконавця, що поєднує високу технічну майстерність і музикальність розкриття художнього образу. Не менш важливим є формування досвіду читання нот з листа і досвіду ансамблевого музикування. Вести мову про ізольований розвиток окремих елементів виконавської виразності не доводиться, якщо виконавські навички не будуть постійно зв’язуватися з виразною передачею образів, почуттів, думок і настроїв. Вміння проникати в сутність музичного образу і задум композитора, вміння орієнтуватися в музичному матеріалі, використовуючи при виконанні різні засоби виразності та необхідну міру руху і динаміки потребує емоційно-активного ставлення до твору, що виконується. Головною метою заняття мають стати змістовність, глибина і емоційність виконання. У статті розглядається проблема формування виконавської майстерності майбутнього викладача гри на духових інструментах. Виявлено сутність виконавської майстерності особистості як важливої характеристики її спрямованості до пізнання явищ художньої культури та фактору регулювання життєтворчості. Зосереджено увагу на проблемі формування художніх орієнтацій студентів, що передбачає корекцію аксіологічних установок сприймання мистецтва, визначення орієнтирів самореалізації молоді в художньо-творчій діяльності. Унікальним засобом формування виконавської майстерності майбутнього викладача гри на духових інструментах визначено конкурсно-фестивальний рух, який синтезує різні види мистецтва, надає студентам можливість пізнання цілісності художніх образів, ідентифікації з ними, а також самовизначеності в багатовимірному просторі художньої культури.