(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2021)
У сучасному світі не можна представити види діяльності, в яких не використовуються стандарти. Стандартизація передбачає не тільки фіксацію певних вимог, але і методи контролю, які здійснюються метрологічними або кваліметричними засобами. У галузі освіти України діє система забезпечення якості освіти, яка заснована на державних стандартах підготовки здобувачів. У статті розглядаються питання вивчення стандартизації у вищих навчальних закладах при підготовці бакалаврів професійної освіти. Проаналізований стандарт вищої освіти та освітня програма у цій галузі. На основі стандарту освіти розглянуті компетентності з питань стандартизації для студентів спеціальності “Професійна освіта”. Обґрунтовано запровадження окремої дисципліни для вивчення стандартизації, метрології та управління якістю. Зазвичай стандартизація розглядається як частина навчальних програм технічних професій або як частина професійного навчання, зокрема вузькоспеціалізована, пов’язана з особливими професійними вимогами. Поява нових стандартів, які виходять за рамки технічних питань (екологія, соціальна сфера та ін.), свідчить про необхідність усвідомлення мультидисциплінарного характеру стандартів. Майбутня робота у цьому напрямку може включати: підвищення інформованості і розвиток освіти із стандартизації; розробка узгодженого змісту освітніх програм; накопичення досвіду в галузі вивчення стандартів у навчальних закладах; підготовка навчальних матеріалів і підручників; продовження та вдосконалення практики професійного навчання з питань стандартів.