(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2023)
У статті вказано, що освітній процес має передбачати зміст, який максимально сприятиме усвідомленню та реалізації завдань професійного розвитку майбутніх музикантів, поза якими творча самореалізація не може відбутись. На сьогодні актуальним є баланс між структурованим навчанням та використанням імпровізаційних технік під час освітнього процесу. Важливо пам’ятати, що репродуктивні завдання мають поступово змінюватись на творчі та творчо-дослідницькі. Розглянуто наукові погляди вчених на психолого-педагогічні умови творчої самореалізації фахівців музичного мистецтва, а також проблеми теоретичних та методичних засад підготовки майбутнього вчителя до самореалізації у професійній діяльності. Зазначено, що творча самореалізація майбутнього фахівця-музиканта в інтерпретаційному процесі охоплює шлях внутрішньої індивідуальної мети – від першої думки про художню ідею твору і до її втілення. Джерелом творчої самореалізації є духовний потенціал особистості музиканта, який відображає актуалізацію духовних сил в цьому процесі. Використання джазової імпровізації під час фахової підготовки студентів закладів вищої мистецької освіти розширює їхні можливості та сприяє розвиткові духовного потенціалу музиканта-педагога й музиканта-інструменталіста, формуванню професійних компетентностей та вдосконаленню виконавських умінь і навичок. Доведено, що для формування у студентів здатності до саморегуляції важливо спонукати їх чітко визначати мету діяльності та результату, відшукувати оптимальні шляхи досягнення окресленої мети діяльності, яка є детермінантою саморегуляції студентів. Саморегуляція вважається процесом, що характеризується конкретним ступенем внутрішнього напруження. Усвідомлення вміння керувати власним емоційним станом перетворюються на відповідні навички, що безпосередньо впливають на власну діяльність.