(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2022)
У статті досліджено особливості транскультурної підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва у скандинавських країнах. Скандинавський досвід реформування національних освітніх систем становить інтерес для української системи мистецької освіти. Авторкою аналізується мистецька освіта в Данії, Швеції, Норвегії та Фінляндії; проводиться порівняльний аналіз термінів освіти в цих країнах; побудови ступеневої освіти; базових предметів; видів діяльності в закладах вищої освіти музичного спрямування. Аналізуючи науковий доробок українських авторів щодо практичних аспектів мистецької освітньої галузі у скандинавських країнах, авторка висвітлює тенденції, що домінують у системі скандинавської вищої освіти. Зазначено, що у країнах Скандинавії активно підтримується мистецтво та культура за допомогою різних програм, грантів, стипендій тощо. Це стимулює розвиток молодих талантів і допомагає розширити можливості для творчості. Вказано, що існує значна кількість освітніх закладів, які спеціалізуються на мистецтві, дизайні та інших креативних галузях. Окрім цього, існують широкі можливості для розвитку музичного мистецтва і реалізації майбутніх учителів музичного мистецтва в музичній сфері. Доведено, що мистецтво відіграє одну з найважливіших ролей у вихованні молодого покоління європейців та сприяє зміцненню міжкультурного взаєморозуміння на континенті, оскільки надає можливість здобувачам освіти активно самовдосконалюватися. Акцентовано увагу на тому, що навіть у такий складний час повномасштабного вторгнення РФ в Україну, враховуючи євроінтеграційні прагнення нашої держави, надзвичайно важливим є визначення умов ефективної транскультурної підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва, що нині зумовлює потребу врахування досвіду розвинених скандинавських країн та його застосування у становленні мистецької освіти України.