(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2022)
У статті з’ясовано особливості професійно-бойової діяльності фахівців Сил спеціальних операцій Збройних Сил України та їхнє місце у сучасній війні. Для дослідження зазначеної теми застосовувалися такі методи, як-от: теоретичний аналіз та узагальнення наукової і методичної літератури, даних мережі Інтернет, документальний метод. На основі аналізу відкритих літературних джерел виокремлено особливості професійної та бойової діяльності фахівців Сил спеціальних операцій (ССО) Збройних Сил України та країн-членів НАТО. Розкрито їхнє призначення та основні завдання. Вивчено історичні аспекти формування ССО й типові завдання, серед яких виокремлюють такі, як: сучасні бойові дії та рейди; психологічні операції; робота “цивільної адміністрації”; здобуття розвідувальної інформації за лінією фронту; створення агентурних мереж; медична допомога; пошук, евакуація та доставка полонених, заручників; підготовка до переворотів, повалення режимів; впровадження у структуру військових організацій та спецслужб з метою шпигунства чи знищення людей, які представляють державі загрозу; проведення антитерористичних і операцій; виявлення, ідентифікація, визначення цілей для власних засобів ураження. Доведено, що світові соціально-економічні та суспільно-політичні зміни другої половині ХХ століття, а також науково-технічний прогрес, що їх супроводжував, призвели до кардинальних змін у безпековому середовищі, зокрема й у поглядах і принципах ведення війн. Збройна боротьба вже не розглядається як основна форма ведення війни, а військова могутність – як необхідна умова перемоги. Нині важливу роль відіграють тактики та стратегії ведення війни, у яких повинен чітко орієнтуватися кожен військовий. Саме сукупність належної професійної підготовки бійців та їхнє розуміння усталених правил і законів війни надають можливість успішно виконувати завдання, поставлені командуванням. Виявлено, що професійно-бойова діяльність фахівців ССО висуває високі вимоги як до професійної, так і до психофізичної підготовки особового складу, оскільки бійці повинні виконувати низку важливих завдань, від яких залежить безпосередня безпека країни та її громадян.