(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті проведено порівняльний аналіз умов та політик доступу до вищої освіти у провідних музичних закладів вищої освіти Польщі, Швеції, Німеччини та Франції. Здійснено детальний аналіз етапів вступної кампанії: загальних умов прийому; джерел фінансування здобуття вищої освіти; строків реєстрації заяв, конкурсного відбору та зарахування на навчання; порядку реєстрації заяв для участі у конкурсному відборі на навчання та вступних випробуваннях для здобуття вищої освіти; особливостями проведення конкурсного відбору; наявність спеціальних умов участі у вступній кампанії; формування рейтингових списків вступників; порядок розгляду апеляцій; особливості прийому на навчання до закладів вищої освіти іноземців та осіб без громадянства, забезпечення відкритості та прозорості під час проведення прийому до ЗВО, на прикладі бакалаврських програм 1-го рівня вищої освіти за напрямами інструментальна підготовка, хорове диригування та музична освіта. Для аналізу інституційних політик обрані ЗВО, які займають високі місця у міжнародних університетських рейтингах за напрямом мистецтво: Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina w Warszawie та Akademia Muzyczna im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie (PL); Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin та Die Hochschule für Musik und Theater "Felix Mendelssohn Bartholdy" Leipzig (DE); Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris та Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Lyon (FR); Norwegian Academy of Music (NO); Royal College of Music in Stockholm (SE). Проаналізовано національні нормативно-правові акти та інституційні політики, що регулюють умови вступу до обраних ЗВО. Встановлено спільне та відмінності у доступі до вищої освіти у досліджуваних ЗВО ЄВПО.