(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті розглянуто актуальну проблему формування підходів до підготовки фахівців з інженерії програмного забезпечення. Ця проблема ставить виклики перед вищою освітою і потребує аналізу та перегляду педагогічних підходів та технологій з метою підвищення ефективності підготовки ІТ-фахівців з цього напряму. Показано, що підготовка з інженерії програмного забезпечення має формувати насамперед компетентності, які є характерними для всіх інженерів з програмного забезпечення в їх професійній діяльності. Метою дослідження було вивчити та проаналізувати підходи до підготовки фахівців з інженерії програмного забезпечення та подальшим виробленням базових рекомендацій для розробників та викладачів курсів, що вивчаються фахівцями даного напряму. Сформульовано рекомендації, що містять важливі висновки з аналізу багатьох освітньо-професійних програм (ОПП) та можуть бути корисними для використання при розробці ОПП та викладачів основних курсів даного напряму підготовки. Слід зазначити, що на дослідження і практику в галузі інженерії програмного забезпечення впливають як її базові положення в інформатиці, так і її становлення в якості самостійної інженерної дисципліни. Оскільки переважна частина досліджень у галузі програмної інженерії провадяться на факультетах чи кафедрах інформатики, то відповідно навчальні програми з інженерії програмного забезпечення також, розробляються як на факультетах, так і на навчальних кафедрах. Отже, ця дисципліна може розглядатися як інженерна галузь, що має тісніші зв’язки з інформатикою, ніж інші інженерні галузі. Таким чином, дослідження еволюції та аналіз різних підходів до підготовки фахівців з інженерії програмного забезпечення надало можливість сформулювати базові рекомендації для розробників та викладачів курсів, які вивчаються при підготовці фахівців з даного напряму.