(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2022)
У статті розглянуто теоретичні й практичні аспекти формування у майбутніх учителів нефілологічних спеціальностей комунікативної культури як показника професіоналізму сучасного педагога. Комунікативна діяльність педагога зумовлена певними мотивами, цілями і передбачає прояв цілого ряду комунікативних дій. На основі теоретичного аналізу психолого-педагогічної літератури і практичного досвіду обґрунтовано важливість і необхідність формування у студентів вищої педагогічної школи комунікативної культури як важливого складника педагогічної культури і показника рівня професійної педагогічної майстерності. Розкрито зміст і основі завдання окремих гуманітарних дисциплін та їх значення у формуванні комунікативної культури майбутнього вчителя нефілологічних спеціальностей. Адже роль комунікації є визначальною, оскільки вона забезпечує (у різних жанрах і формах прояву) засвоєння особистістю соціального досвіду, оволодіння духовною, інтелектуальною культурою, пізнання світу й самого себе, що в кінцевому результаті проявляється в її поведінці (в соціумі), ставленні до інших. Розглянуто особливості організації навчально-пізнавальної діяльності майбутніх учителів з використанням інноваційних форм навчання, відповідного навчально-методичного забезпечення, розробки цілісної системи творчих завдань і вправ, а також визначено необхідність створення при цьому відповідних психолого-педагогічних умов, які ефективно сприяють формуванню комунікативної культури вчителя. Адже успішність діяльності учителя значною мірою визначається не тільки знаннями й здібностями, але й рівнем сформованості у нього комунікативної грамотності.