(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2022)
Стаття присвячена дослідженню особливостей формування іншомовної компетентності фахівців природничих спеціальностей на основі функціонування сучасних німецькомовних приказок у текстах корона-корпусу – корпусу текстів за тематикою пандемії – коронавірусу. Зважаючи на те, що у сучасному мовознавстві існує проблема диференціації термінопозначень «прислів’я» та «приказка», у цьому дослідженні релевантними критеріями для визначення приказки є її образність та алегоричність і синтаксична структура. У статті представлений аналіз 73 найбільш популярних сучасних німецькомовних приказок у корона-корпусі. Визначається частотність використання приказок у корона-корпусі та особливості їх функціонування у текстах за тематикою «пандемія коронавірусу». Виявлено, що більша частина досліджуваних приказок (76%) представлена у корона-корпусі. Розкид частотності уживань представлених у корона-копусі приказок виявився істотним – від 1 до 185. Приказки можуть фнкціонувати у контексті як у незмінному усталеному вигляді, так і з незначними структурними змінами, які не змінюють значення паремії, але в деяких випадках надають приказці іншої семантики. Зазвичай змінюється дієслівний елемент приказки, приказки, які не мають дієслівного компоненту рідше зазнають змін. Без змін також залишаються приказки, які мають характер прецедентного тексту. Найвищу частотність у корона-корпусі мають приказки із семантикою образу відображення інформації, опису ситуації, боротьби або труднощів, нагляду, контролю, володіння, пошуку.