(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2022)
У статті йдеться про формування критичного мислення навчання та виховання в сучасній школі як безперервного психолого-педагогічного процесу, спрямованого на формування в учнів відповідних знань, культури та свідомості. В умовах реформування середньої освіти, переходу від знаючої до компетентної парадигми значна увага в цих процесах приділяється початковій школі. Критичне мислення зараз є однією з модних тенденцій в освіті. Про те, що її розвиток є одним із наскрізних завдань навчально-виховного процесу, говориться й у Концепції Нової української школи. Але з чого почати? Як навчити дітей розрізняти факти та суб’єктивні бачення, щоб не маніпулювати? Наша відповідь – використовувати на уроках методи розвитку критичного мислення. Критичне мислення є складним і багаторівневим явищем. Мислити критично означає вільно використовувати розумові стратегії та операції високого рівня для формулювання обґрунтованих висновків та оцінок, для прийняття рішень. З педагогічної точки зору критичне мислення – це сукупність розумових операцій, що характеризуються здібностями людини: аналізувати, порівнювати, синтезувати, оцінювати інформацію з будь-якого джерела; бачити проблеми, задавати питання; висувати гіпотези та оцінювати альтернативи; робити свідомий вибір, приймати рішення та обґрунтовувати їх.