(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті проаналізовано можливості та переваги використання технологій мультимедіа у процесі формування іншомовної професійної компетентності студентів немовних спеціальностей; визначено ефективні підходи та інструменти інтеграції мультимедіа в освітній процес, їх основні методи і форми. Адже вивчення іноземної мови для немовних фахівців є не лише інструментом для комунікації, а й стратегічною інвестицією у їхній інтелектуальний розвиток та конкурентоспроможність у сучасному світі, що відкриває доступ до нових кар’єрних можливостей, даючи змогу працювати у міжнародних компаніях, брати участь у світових проєктах та конкурувати на глобальному ринку праці, що є критично важливим для професійного зростання. За допомогою мультимедіа можна створити справжнє автентичне мовне середовище і вирішити завдання формування потреби у вивченні іноземних мов на базі інтенсивного спілкування з носіями мови, роботи з літературою найрізноманітніших жанрів, проведення аудіювання оригінальних текстів у виконанні носіїв мови. До переваг використання засобів мультимедіа в процесі навчання англійської мови належать швидкість, комунікативність, актуальність, практична спрямованість набутих знань, практично необмежений обсяг матеріалу, інтерактивність, сучасний зміст подання матеріалу, наявність величезного спектру різних думок з конкретної теми. Водночас студенти мають можливість виправляти власні помилки, що підвищує їхній комунікативний рівень, а викладачі – технічно швидше коригувати тексти і завдання в Інтернеті. Розглянуто низку чинників, які необхідно враховувати, використовуючи засоби мультимедіа в освітньому процесі, зокрема: ключову роль викладача в освітньому процесі; заохочення студентів до спілкування англійською; доцільне використання інноваційних засобів навчання і методик порівняно з традиційними.