(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
На сьогодні постійні обстріли та військове напруження мають надзвичайно негативний вплив на психоемоційний стан як дітей, так і дорослих. Надзвичайно важливим постає питання розуміння дітьми ситуацій небезпеки та уміння швидко та правильно зреагувати на них. Зокрема, діти з порушеннями психофізичного розвитку, зокрема з мовленнєвими або комунікативними порушеннями, потребують додаткового або альтернативного способу спілкування. Адже часто не можуть ефективно спілкуватись та вирішувати комунікативні завдання повною мірою за допомогою вербалізацій. У статті висвітлено особливості використання засобів альтернативної і додаткової комунікації для стабілізації психоемоційного стану та формування алгоритмів виживання дітей в Україні під час війни. Стаття містить опис методики роботи з візуальними засобами альтернативної і додаткової комунікації: окремими картками з символьними зображеннями та спеціально розробленими постерами. Методика була апробована в роботі з дітьми з порушеннями комунікативного та/або мовленнєвого розвитку, порушеннями інтелектуального розвитку, аутизмом, а також з дітьми, які переживають сильний стрес або перебувають у стані шоку і через це не можуть ефективно спілкуватися та адекватно реагувати на ситуацію загрози. Стаття містить опис двох алгоритмів послідовної роботи в умовах безпосередньої загрози та в умовах стабільної ситуації. Висвітлений досвід може бути корисним для терапевтів, психологів, логопедів для розуміння роботи з травмою в умовах війни, а також може бути адаптований для роботи зі схожими умовами в умовах надзвичайних ситуацій. Сьогодні це має найбільше значення в масштабах роботи зі стабілізації стану на національному рівні. І в такій ситуації важливо подбати про всі верстви населення, і особливо про тих людей, які мають особливості психофізичного розвитку і не можуть усвідомити інформацію без адаптації або модифікації.