(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
Інформаційна безпека посідає чільне місце у сфері національної безпеки, особливо у світлі зростаючих загроз кіберпростору. У сучасному світі, коли технології швидко розвиваються, необхідність захисту інформаційного простору стає пріоритетним завданням для військових структур. Ця розвідка присвячена дослідженню аспектів інформаційної безпеки офіцерів Національної гвардії України, зокрема аналізу елементів медіаграмотності в освітній парадигмі здобувачів вищої військової освіти. Метою статті є виявлення сучасних загроз в інформаційному просторі та розробка рекомендацій щодо впровадження медіаграмотності як ключового елемента підготовки майбутніх офіцерів. Інформаційна безпека включає не лише технічні аспекти захисту даних, але й здатність офіцерів критично оцінювати медіаконтент, розпізнавати маніпуляції та протидіяти інформаційним атакам. Викладання елементів медіаграмотності у навчальних програмах Національної академії Національної гвардії України сприяє формуванню навичок медіаграмотного користувача і генератора медіапродукції, що є вкрай важливим для забезпечення національної безпеки. У статті представлено аналіз сучасних методів і підходів до навчання медіаграмотності, оцінено їхню ефективність і запропоновано рекомендації щодо оптимізації освітніх програм. Особливу увагу приділено питанням розвитку критичного мислення, розпізнаванню фейкових новин та розумінню принципів роботи медіа. Впровадження цих елементів у підготовку офіцерів дає змогу значно підвищити рівень їхньої інформаційної захищеності та готовності до виконання службових обов’язків в умовах інформаційних загроз. У результаті проведеного дослідження було встановлено, що поєднання технічних засобів захисту інформації з навичками медіаграмотності забезпечує комплексний підхід до інформаційної безпеки. Запропоновані рекомендації можуть бути використані як основа для розробки нових освітніх програм, а також для вдосконалення існуючих методів підготовки офіцерів Національної гвардії України.