(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті досліджується педагогічний потенціал ветеранів спорту як учасників системи неформальної фізичної освіти у США. Мета статті – обґрунтування педагогічного потенціалу менторства ветеранами спорту у неформальній фізкультурній освіті тренерів, базуючись на міждисциплінарному аналізі джерел та кейс-стаді діяльності українських ветеранів-спортсменів тренерів у США, зокрема, В. Рудченка. Дослідження демонструє, що наставництво ветеранів функціонує як потужна форма міжпоколінньої підтримки, сприяючи розвитку тренерської ідентичності молодих тренерів. Якісне дослідження українських тренерів-ветеранів, які працюють у США (включаючи особисті траєкторії та стратегії наставництва), було проведено разом з експертним опитуванням (n=27) за участю тренерів на початку кар’єри з різним рівнем освіти та країн. Виокремлено п’ять педагогічних функцій ветерана спорту у неформальній освіті спортивних тренерів: наставництво як безперервна форма підтримки – особиста участь у складних етапах становлення тренера, моделювання професійної поведінки через спільні дії, не лише демонстрація, а спільне проживання дій, передача неявного знання – зокрема інтуїтивних реакцій, пов’язаних із тілесністю, емоційна стабілізація – особливо в роботі з підлітками, що пережили травматичний досвід війни або міграції, мотиваційне дзеркало – ментор як «відображення можливої стійкості». Результати дослідження підкреслюють роль ветеранів спорту не лише як передавачів технічних навичок, але й як посередників формування ідентичності та мотивації в рамках неформального навчання, підкреслюючи специфічні особливості практики наставництва ветеранів: персоналізовану передачу знань через тілесну присутність та спільні дії, акцент на життєвому досвіді та етичному моделюванні, а також емоційну стабілізацію молодих тренерів. У статті також розглядається потенціал адаптації менторства до українського контексту, включаючи інституційну підтримку програм наставництва під керівництвом ветеранів й інтеграцію таких практик у навчальні програми тренерської роботи.