(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті розглядається проблема формування міжкультурної компетентності студентів у процесі вивчення англійської мови у закладах вищої освіти. В умовах глобалізації та зростаючої ролі англійської мови як мови міжнародного спілкування важливого значення набуває не лише опанування мовних знань, а й здатність ефективно взаємодіяти з представниками інших культур. У сучасному світі, де комунікація відбувається між носіями різних культурних традицій, міжкультурна компетентність стає необхідною складовою професійної підготовки майбутніх фахівців. Наголошується, що вона є інтегративною якістю особистості, яка поєднує мовленнєву, соціокультурну, соціальну та комунікативну компетентності. Її формування передбачає розвиток емпатії, відкритості до культурного різноманіття, толерантності та готовності до конструктивного діалогу. У процесі дослідження проаналізовано наукові підходи до визначення поняття «міжкультурна компетентність», окреслено її структуру та обґрунтовано педагогічні умови, що сприяють її формуванню. Особливу увагу приділено методичним прийомам і формам роботи, які забезпечують активне включення студентів у міжкультурну взаємодію під час вивчення англійської мови. Наведено приклади завдань з елементами країнознавства, аналізу культурних ситуацій, рольових ігор, проєктної діяльності, спрямованих на розвиток культурної рефлексії та навичок ефективної комунікації. Підкреслено важливість інтеграції міжкультурного компонента в усі етапи навчання, а також потребу у професійній підготовці викладача до реалізації цілей міжкультурної освіти. Зроблено висновок про доцільність системного підходу до формування міжкультурної компетентності як важливої складової підготовки конкурентоспроможного фахівця.