(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У сучасному світі, що динамічно змінюється під впливом технологічного прогресу та глобалізаційних процесів, перед закладами вищої освіти стоїть завдання підготовки фахівців, здатних ефективно працювати у міжкультурному та інноваційному середовищі. Ця стаття присвячена дослідженню інтеграції STEM-технологій у процес вивчення іноземних мов, підкреслюючи її критичне значення для формування міждисциплінарних компетентностей та підвищення конкурентоспроможності майбутніх спеціалістів. На основі аналізу літературних джерел та практичних аспектів, у статті розкрито потенціал таких інструментів, як штучний інтелект (ШІ), віртуальна (VR) та доповнена (AR) реальність, а також програмування та аналіз даних. Показано, як ці технології, особливо актуальні для студентів базового рівня вивчення іноземних мов, сприяють створенню імерсивного, персоналізованого та інтерактивного навчального середовища. Застосування ШІ-чат-ботів забезпечує психологічно комфортну та індивідуалізовану мовну практику, допомагаючи подолати мовний бар’єр. VR/AR-технології дозволяють моделювати реальні комунікативні сценарії, сприяючи засвоєнню лексики у контексті. Впровадження елементів програмування та обчислювального мислення розвиває метакогнітивні стратегії та логічне мислення, що поглиблює розуміння структури мови. Використання аналізу даних та візуалізації прогресу переводить педагогіку на об’єктивний, науково обґрунтований рівень, оптимізуючи процес навчання та підвищуючи мотивацію студентів. Водночас, у статті акцентується увага на викликах, пов’язаних із впровадженням цих інновацій, зокрема на недостатній дослідженій довгостроковій ефективності окремих інструментів та нагальній потребі у системній підготовці та перепідготовці викладачів. Розвиток їхньої цифрової компетентності та готовність адаптувати традиційні методики є ключовими для успішної інтеграції. Таким чином, подальші дослідження мають бути спрямовані на розробку комплексних програм професійного розвитку педагогів та емпіричну оцінку впливу STEM-технологій на формування мовних та міждисциплінарних компетентностей.