(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті досліджено особливості формування мотивації курсантів немовних спеціальностей до вивчення англійської мови у військових закладах вищої освіти. Обґрунтовано доцільність системного підходу до організації мовної підготовки, що передбачає постановку конкретної цілі (досягнення рівня СМР 2 згідно зі стандартом STANAG 6001), проведення тестування з визначення рівня володіння англійською мовою на початку навчання та впровадження регулярного проміжного оцінювання результатів упродовж усього періоду здобуття освіти. Визначено, що ефективність навчального процесу значною мірою залежить від рівня сформованої мотивації, яка, у свою чергу, тісно пов’язана з професійною орієнтацією курсантів, їх внутрішніми переконаннями, актуальними службовими потребами та перспективами кар’єрного зростання. Проаналізовано інтегровану та інструментальну мотивацію як провідні типи зацікавленості у навчанні, визначено умови, що сприяють їх активізації. Особливу увагу приділено ролі викладача як організатора освітнього процесу, здатного адаптувати навчальні стратегії до військово-професійного контексту, підтримувати сприятливий психологічний мікроклімат у навчальній групі та формувати в курсантів відповідальне ставлення до власної англомовної компетентності. Підкреслено важливість етапного, змістовного зворотного зв’язку, який дозволяє не лише контролювати рівень засвоєння матеріалу, а й підтримувати мотивацію, коригувати підходи до навчання та зміцнювати впевненість курсантів у досяжності поставленої мети. Запропоновано практичні шляхи активізації навчальної мотивації, серед яких: поетапне тестування, створення комунікативного середовища, професійно орієнтований підбір навчального матеріалу та завдань, опора на ІКТ та включення курсантів у моделювання реальних або наближених до реальних мовленнєвих ситуацій. Такий підхід сприяє цілісному формуванню іншомовної компетентності майбутніх офіцерів.