(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті розглянуто педагогічні стратегії, ефективні для викладання формально-теоретичного блоку мовознавчих дисциплін в аспірантурі. Увагу сфокусовано на специфіці навчання аспірантів, особливостях формально-теоретичних курсів та методичних підходах, спрямованих на глибоке засвоєння складного теоретичного матеріалу, на розвитку аналітичного та критичного мислення, а також формуванні дослідницьких компетентностей майбутніх науковців. У сучасному світі, позначеному всеосяжною глобалізацією, стрімким розвитком інформаційних технологій та швидкими соціальними трансформаціями, поглиблене вивчення мовознавства на рівні аспірантури набуває виняткової стратегічної значущості. Це вже не обмежується поглибленим засвоєнням лінгвістичних теорій та історичного розвитку мови, а стає нагальною потребою суспільства у висококваліфікованих експертах, здатних до критичного аналізу мовних явищ, ефективного розв’язання складних комунікативних проблем та сприяння зміцненню міжкультурного порозуміння. Мета статті – окреслити педагогічні стратегії викладання формально-теоретичного блоку мовознавчих дисциплін в аспірантурі та визначити їх вплив на якість отриманих здобувачами знань. Дослідники приходять до висновків, що навчання формально-теоретичних мовознавчих дисциплін в аспірантурі є багатогранним, проте надзвичайно значущим етапом у підготовці науковців вищої кваліфікації. Успішність цього процесу безпосередньо залежить від педагогічних підходів викладача, які мають враховувати особливості навчання дорослих, складність теоретичного матеріалу та завдання формування дослідницьких компетенцій. Застосування методів проблемного навчання, інтерактивних технологій, візуалізації, аналізу конкретних випадків (кейс-стаді), організації наукових дискусій та персоналізованого наукового супроводу сприяє глибокому розумінню формально-теоретичних знань, розвитку аналітичного та критичного мислення, а також становленню дослідницьких навичок, необхідних для плідної наукової діяльності майбутніх лінгвістів. Перспективні дослідження можуть бути спрямовані на оцінку ефективності окремих педагогічних стратегій у різних формально-теоретичних курсах та розробку методичних рекомендацій для викладачів аспірантури.