(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті досліджується зміст та особливості інтеграції психолого-педагогічних знань у процес професійної підготовки вчителя початкової школи. Передусім з’ясовано, що взаємозв’язок психолого-педагогічних знань зумовлений актуальними викликами сучасної освіти, зокрема впровадженням компетентнісно орієнтованого підходу, принципу дитиноцентризму, особливостями навчання та виховання сучасної дитини цифрового покоління, а також необхідністю забезпечення здоров’язбережувальної функції освіти в умовах постійної тривоги та стресу. Досліджено зміну наукових поглядів на проблему взаємозв’язку педагогіки та психології, становлення та розвиток психопедагогіки як нової міждисциплінарної галузі знань та виникнення поглядів на процес інтеграції цих галузей знань. Обґрунтовано, що інтеграція відповідних знань забезпечує практико орієнтований характер та спрямована на їх використання у практичній діяльності вчителя. З’ясовано, що інтеграція психолого-педагогічних знань у професійній діяльності змінює якість освітнього процесу та підвищує ефективність усіх його складових: діяльності учня та вчителя, власне освітнього процесу, освітнього середовища школи. Окреслено відповідні рекомендації щодо вдосконалення освітніх програм у ЗВО України через впровадження спецкурсу «Психолого-педагогічні основи розвитку сучасного молодшого школяра», розроблено його змістове наповнення.