(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті розкрито проблему громадянської компетентності майбутніх офіцерів у освітньо-науковому дискурсі. Визначено поняття «громадянська компетентність майбутніх офіцерів» як особистісна якість, сформована система громадянських цінностей, знань, умінь, навичок для успішної громадянської діяльності та готовність самовіддано служити Батьківщині. Досліджено основні напрями та стратегічні вектори розвитку освіти в контексті національно-патріотичного виховання, формування громадянських цінностей у майбутніх офіцерів. Обґрунтовано основні принципи формування громадянської компетентності майбутніх офіцерів як невід’ємної складової системи професійної підготовки, які виступають методологічною основою організації освітнього процесу військових навчальних закладів (гуманізму, патріотизму, демократичності, культуровідповідності, законності, відповідальності, толерантності, інтеркультурності). Виділено структурні компоненти громадянської компетентності, що формуються у процесі професійної підготовки курсантів через інтеграцію навчальних, виховних і соціокультурних впливів (політична освіченість; етичність і мораль; соціальна свідомість; громадянська активність; критичне мислення; знання; уміння; здатність до саморозвитку). Запропоновано систему цілеспрямованих педагогічних умов, які сприяють становленню ціннісних орієнтацій майбутніх офіцерів, базуються на ідеях патріотизму, служіння державі, відповідальності перед суспільством та є підґрунтям для комплексного формування громадянської компетентності як важливої складової професійної готовності майбутніх офіцерів.