(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
Графічна підготовка в умовах високотехнологічного середовища відіграє важливу роль у професійній діяльності фахівців різного профілю та спрямованості, особливо у сферах пов’язаних з необхідністю взаємодії з візуальними об’єктами, технічними системами, кресленнями та схемами різноманітного виробничого обладнання. У статті показано важливість реалізації якісної графічної підготовки майбутнього фахівця професійної освіти. В ході дослідження проаналізовано широкий спектр програмного забезпечення та визначені пріоритети застосування в умовах університету. Особливу увагу зосереджено на програмному забезпеченні, яке дозволяє на безоплатній основі використовувати в процесі навчання. Наведена інформація надасть можливість обґрунтовано здійснити вибір графічних систем для навчання в університетах з урахуванням технічних, технологічних та фінансових аспектів. Запропоновано для вирішення різноманітних завдань двовимірного графічного аналізу та побудови використовувати програми комплексу AutoCAD. Показано, що впровадження в освітній процес забезпечить надійний фундамент для подальшого розвитку студентів у сфері графічного аналізу. З появою апаратно-програмних комплексів автоматизованого проектування процес виконання конструкторської та технологічної документації значно прискорився, зросла ефективність роботи конструкторів, знизилась кількість помилок під час проектування. Цифрові технології зробили знання з інженерної графіки більш відкритими. Провідні компанії та навчальні заклади розробляють та підтримують відкритий доступ до навчальних матеріалів, інтерактивних підручників, вебінарів, онлайн-курсів, організовують конкурси серед фахівців. Діалог між учасниками процесу створення та використання виробу сприяє професійному зростанню і підвищенню кваліфікації інженерів та студентів, з одного боку, та удосконаленню програмних продуктів, з іншого.