(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2024)
У статті проаналізовано проблему інформаційної підготовки майбутніх фахівців у галузі музичного мистецтва. Досліджено, що трансформаційні процеси, зумовлені розвитком інформаційного суспільства, сприяли інтенсивній інтеграції цифрових технологій у професійну діяльність фахівців різних галузей, зокрема й у сферу мистецької освіти. Встановлено необхідність модернізації підготовки майбутніх педагогів музичного мистецтва. Метою статті є розкрити особливості визначення і реалізації педагогічних умов підготовки майбутніх педагогів музичного мистецтва. На основі аналізу літератури з проблеми дослідження встановлено, що умова – це сукупність факторів, які сприяють розв’язанню конкретних педагогічних завдань і забезпечують досягнення визначених освітніх цілей. Для виокремлення педагогічних умов формування інформаційної компетентності майбутніх фахівців галузі музичного мистецтва було враховано вимоги до них. Визначено педагогічні умови для ефективного формування інформаційної компетентності майбутніх педагогів музичного мистецтва із застосуванням цифрових технологій, методів, прийомів та засобів, які сприятимуть ефективному засвоєнню інформатичних дисциплін, опрацюванню матеріалу з фахових дисциплін, а також підтримуватимуть мотивацію майбутніх фахівців до пізнавально-творчої діяльності. Зазначено, що створення сприятливих педагогічних умов є необхідною передумовою для підготовки конкурентоспроможного, інформаційно грамотного фахівця, здатного ефективно функціонувати в умовах сучасного інформаційного суспільства. Формування інформаційної компетентності вимагає системного підходу, який включає цілеспрямоване проектування освітнього середовища, впровадження інноваційних методів навчання, а також розвиток критичного мислення та самостійної пізнавальної активності майбутніх педагогів.