(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2024)
У статті охарактеризовано особливості процесу підготовки майбутніх викладачів вокального мистецтва до використання цифрових технологій у професійній діяльності. Актуалізовано важливість вирішення проблеми формування готовності майбутніх педагогів з вокалу до фахової інтеграції цифрових технологій у навчальний процес. Окреслено можливості цифрових засобів для вирішення широкого спектру дидактичних завдань із врахуванням специфіки вокального мистецтва. Зазначено, що реалізацію процесу формування готовності викладачів до використання цифрових технологій доцільно розглядати як послідовність трьох етапів: мотиваційно-ціннісного, операційно-практичного та рефлексивно-оцінювального. Розкрито зміст кожного етапу, взаємозв’язок завдань та наведено приклади можливостей їх реалізації. Встановлено, що базовим є мотиваційно-ціннісний етап, який передбачає комплексний підхід, що поєднує формування позитивного ставлення до цифрових інновацій, особистісної мотивації а також усвідомлення значущості нових технологій та різноманітності їх можливостей для викладання вокалу і практичний досвід їхнього використання в мистецькій освіті. Визначено завдання операційно-практичного етапу для формування у студентів практичних умінь використання цифрових інструментів для вирішення фахових завдань. Описано завдання рефлексивно-оцінювального етапу, на якому акцентується увага на самооцінці рівня сформованої готовності викладачів вокалу, що передбачає ретельний аналіз власних досягнень у засвоєнні цифрових технологій та активне використання набутих знань у практиці. Зазначено важливість застосування чітких критеріїв рівня сформованої готовності до використання інструментів дистанційного навчання та створення цифрового контенту для занять з фахових дисциплін вокального мистецтва.