(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2022)
У статті досліджено та впроваджено можливості організації віртуального освітнього процесу у системі неперервної освіти вчителів. В результаті дослідження була побудована модель віртуального освітнього середовища, в основі якої використана платформа Moodle, як складова частина освітнього середовища. Представлено структурну схему та основні положення запропонованої моделі. Хмарно-орієнтовані сервіси поєднані єдиною системою входу з системами управління навчальними закладами та системами для спільної роботи. Подано веб-орієнтований навчальний курс, як комплекс навчально-методичних матеріалів та освітніх послуг, створених для організації індивідуального та групового навчання з використанням веб-орієнтованих технологій. Основною особливістю такого навчального курсу є підтримка навчального процесу на всіх формах (стаціонарна, заочна, дистанційна) навчання, а також те, що такий навчальний засіб призначений для оволодіння навчальним матеріалом під керівництвом викладача. Викладач має змогу самостійно (або за допомогою методиста, модератора) вносити навчальні матеріали до навчального курсу, надсилати повідомлення слухачам, розподіляти, збирати та перевіряти завдання, проводити анкетування та тестування, вести електронні журнали обліку оцінок та відвідування, налаштовувати різноманітні ресурси курсу тощо. Показано, що використання віртуального освітнього середовища надає змогу інтегрувати сучасні освітні ресурси, навчальні програми, засоби, інформаційно-комунікаційні технології в єдину систему та автоматизувати управління освітнім процесом підвищення кваліфікації вчителів. Використання сукупності інноваційних ресурсів, інструментів технологій, форм, методів сервісів, сприяло досягненню освітніх цілей, закладених в розроблених освітніх програмах.