(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2022)
У статті розглянуто проблему формування методичної культури майбутніх викладачів музичних дисциплін, зокрема фортепіано, у процесі їх фахової підготовки на мистецьких факультетах закладів вищої педагогічної освіти. Вивчено роботи науковців, які досліджували поняття педагогічної культури та професійно-педагогічної культури з метою визначення її методологічних основ. Проаналізовано функції методичної культури педагога-музиканта, особливості її розвитку у процесі професійної підготовки. Виділено компоненти педагогічної культури, що відповідають основним видам педагогічної діяльності викладача і знаходять свій відбиток у її реалізації. Означено зв’язок між теоретичною і практичною підготовкою викладача мистецьких дисциплін та окреслено специфіку його майбутньої професійної діяльності. Визначено методичну діяльність педагога, різноманітну за видами та змістом, як основну форму реалізації та розвитку його методичної культури. Актуалізовано необхідність формування спеціальних здібностей та умінь у піаністів у зв’язку з сучасними вимогами до змісту та кінцевих результатів процесу підготовки фахівців музично-педагогічного профілю. Встановлено, що поєднання педагогом-музикантом у своїй роботі різноманітної діяльності (педагогічної, виховної, організаторської, просвітницької, виконавської тощо) має велике значення для вирішення педагогічних завдань, спрямованих як на формування професійних умінь учнів, так і вдосконалення методичної культури самого викладача. Зазначено, що формування основ методичної культури у процесі професійної освіти буде успішнішим, якщо на музично-педагогічному факультеті створено об’єктивні педагогічні умови, що дозволяють формувати методичні знання, опановувати сутністю та специфікою методичної культури. Підкреслено значущість фахової підготовки майбутнього педагога у класі фортепіано, визначено принципи роботи зі студентами, що сприятимуть формуванню у них методичної культури.