(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2022)
У статті висвітлено питання оволодіння сучасними цифровими технологіями і ресурсами та їхнього використання, що стає одним з основних компонентів професійної підготовки сучасного фахівця у галузі фізичної культури і спорту. Це пов’язано з інтенсивним розвитком суспільства, необхідністю адаптації фахівців до нових життєвих реалій, а також із впровадженням дистанційного навчання. Розглянуто наукові погляди вчених на питання модернізації професійної підготовки майбутніх фахівців у галузі фізичної культури і спорту, які характеризуються різноаспектністю, що можна пояснити наявністю значної кількості тлумачень понять, які останніми роками отримали поширення у галузі фізичної культури і спорту, зокрема: “освіта”, “цифрова компетентність”, “цифровізація” тощо. Нинішня система освіти ґрунтується на необхідності розвитку творчих здібностей здобувачів освіти, що надаватиме можливість швидко приймати рішення та вирішувати проблеми у майбутній професійній діяльності. З огляду на це, викладачі та студенти повинні активно використовувати цифрові технології під час навчання, щоб підвищити ефективність перебігу освітнього процесу. Зазначено, що сучасні умови організації та реалізації комунікації між викладачем і здобувачами освіти вимагають розроблення і впровадження в освітній процес профільних ЗВО професійно орієнтованих програмних і програмно-педагогічних засобів і курсів. Доведено, що у галузі фізичної культури і спорту, як і в багатьох інших, виникла необхідність переходу від традиційних засобів до використання цифрових технологій, які дають можливість здійснювати збір, обробку і передачу інформації, проводити самоосвітню діяльність та фізкультурно-оздоровчу роботу з населенням, якісно змінювати зміст, методи та організаційні форми навчання, займатися підготовкою висококваліфікованих спортсменів тощо.