(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2022)
У статті досліджено дидактичний потенціал комп’ютерної графіки, з’ясовано її роль та значення у процесі професійної підготовки майбутніх учителів трудового навчання. Системна методична робота студентів з комп’ютерною графікою уможливлює: формування практичних умінь і навичок художньо-творчої, креслярсько-графічної та конструкторсько-технологічної діяльності; активізацію пізнавальних процесів особистості (сприймання, відчуття, пам’ять, мислення); розвиток творчих здібностей майбутніх фахівців; поглиблення чуттєвого пізнання, позитивних емоцій; естетичне сприйняття студентами навколишньої дійсності; інтенсифікацію освітнього процесу. Посилення ролі та значення комп’ютерної графіки для професійного становлення майбутніх учителів трудового навчання можливе завдяки дотриманню комплексу педагогічних умов, спрямованих на: 1) активізацію пошуково-творчої діяльності студентів, стимулювання розвитку творчих якостей особистості (використання навчальних завдань, вирішення яких передбачає активізацію мисленнєвих процесів особистості; залучення студентів до вирішення проблемних ситуацій, що потребують активізації інтелектуального та емоційного досвіду; постановка перед студентами навчально-творчих завдань, що потребують уявного (віртуального) експерименту); 2) формування позитивного емоційного настрою суб’єктів навчання (організація різних видів та форм художньо-творчої та проектно-конструкторської діяльності студентів; створення проблемних ситуації; використання методу порівняльного аналізу одержаних розв’язків завдань; створення у навчальному приміщенні (комп’ютерному класі) атмосфери творчої співпраці); 3) стимулювання творчої самореалізації здобувачів освіти (залучення студентів до художньо-творчої діяльності, спрямованої на послідовне засвоєння наочно-виражальних можливостей основних інструментальних засобів комп’ютерної графіки та формування уявлень про основні етапи творчого процесу; орієнтація студентів на вирішення навчально-творчих завдань практичного спрямування).