(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2022)
Стаття присвячена проблемі творчої взаємодії музичного керівника з вихователями та фахівцями-предметниками закладу дошкільної освіти (ЗДО). Метою статті є теоретичне обґрунтування проблеми у педагогічній науці і практиці та визначення інноваційних форм творчої взаємодії музичного керівника з вихователями та фахівцями-предметниками закладу дошкільної освіти. Доведено, що звернення до супроводу дошкільника в освітньому закладі як системі професійної діяльності команди педагогів, дало розуміння, що творча взаємодія музичного керівника, вихователів та фахівців-предметників має бути спрямована на створення психолого-педагогічних умов, що сприяють розвитку дитини залежно від її індивідуальних особливостей, з урахуванням її життєвого досвіду, та сприяти гармонійному перебігу процесів соціалізації та індивідуалізації, цілісному розвитку дошкільника. Виділено інноваційні форми діяльності, звернувшись до яких можна підвищити ефективність спільних творчих дій цих фахівців. До них належать: розробка діагностичних карт музичності дітей; спільне проєктування планів роботи, створення проміжних діагностик та методів музичного розвитку дітей, спільне обговорення педагогічних умов, взаємоконсультації, діагностика та самодіагностика учасників освітнього процесу, взаємовідвідування занять; музичні вечори та зустрічі з музикою, спільне створення плану на навчальний рік, спільне проєктування музично-освітнього оточення, професійні рекомендації та поради, використання музики у рішенні різних завдань виховання та розвитку дошкільників. Зроблено висновок, що головним напрямком творчої взаємодії музичного керівника, вихователів, фахівців-предметників є взаємозбагачення їхнього професійного досвіду, яке має бути зворотним. Проблема пошуку нових, ефективних форм творчої взаємодії залишається актуальною.