(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2022)
Актуальність проблеми, що розглядається в статті, зумовлена націленістю програм навчання майбутніх педагогів-вокалістів на формування їх сценічної майстерності як необхідної професійної якості. У статті використовувалися такі методи дослідження, як вивчення та аналіз літератури, узагальнення робіт педагогів-дослідників у питаннях застосування засобів театральної педагогіки у класі вокалу. Мета статті – визначити найефективніші методи формування сценічної майстерності майбутніх педагогів-вокалістів на основі засобів театральної педагогіки. Виділено та обґрунтовано методи, пов’язані з театральною педагогікою, за допомогою яких у майбутніх педагогів-вокалістів удосконалюються як технічні навички, так і здібності до сприйняття, розуміння та сценічного втілення інтонаційної змістовності музичних образів та інтонаційної драматургії музичного твору: метод емоційно-образного включення, метод пантомімічного пристосування, етюдний метод, метод занурення у художній образ. Результати підсумкової діагностики дозволили зробити висновок щодо підвищення рівня сформованості сценічної майстерності майбутніх педагогів-вокалістів. Студенти продемонстрували інтерес до вокальної музики та усвідомлене прагнення естетично цінного звучання відповідно до її інтонаційної природи. Посилилася емоційна залученість у сприйняття інтонаційної драматургії музичного твору, намітилася тенденція до оволодіння тембральними якостями голосу, що звучить, відповідно до втілюваних образів. Було усунуто неузгодженість співу та супроводжуючих його жестів, рухів. Зроблено висновок, що основні ідеї театральної педагогіки та певні методи, що реалізують дані ідеї на практиці, можуть бути успішно використані у професійній підготовці майбутніх педагогів-вокалістів.